« home
de Jaarlijkse Goedgebekte Paradijsvogel Prijs


Ieder jaar selecteert het Cursusbureau Vreemdelingenrecht een uitspraak waarin het optreden de vreemdelingenrecht-advocaat heeft geleid tot een opmerkelijk resultaat.

De Goedgebekte Paradijsvogel over het jaar 2022 ging naar de heer mr drs Frans Willem Verbaas vanwege zijn bijdragen aan de uitspraak van 14 september 2022 (ECLI:NL:RVS:2022:2592). In het jury-rapport staan de volgende overwegingen:

De combinatie van al deze facetten in deze zaak maakt dat het Cursusbureau Vreemdelingenrecht er voor kiest om deze bijzondere, creatieve juridische inspanning te waarderen met het uitreiken van de wisseltrofee voor de goedgebekte paradijsvogel van het jaar2022.

prijsuitreiking F.W. Verbaas


De prijs van de Goedgebekte Paradijsvogel over het jaar 2021 is gewonnen door mevrouw mr Mopje Melchers. Het jury-rapport vermeldt de volgende bevindingen van de jury:
De jury heeft ervoor gekozen om de uitspraak van 10 september 2021 (JV 2021/197 mn Hutten) te kiezen als uitspraak van het jaar 2021. Dankzij de buitengewone inspanningen van de advocaat is de Afdeling tot het doen van deze uitspraak gekomen. De casus is al volgt:
Het betreft een Chavez-aanvraag voor een Marokkaanse moeder die met 2 Nederlandse minderjarige kinderen en een iets ouder Marokkaans minderjarig kind in Marokko woont en met het gezin naar Nederland wil verhuizen. Aan de moeder wordt een facilitair inreisvisum verstrekt waarmee zij naar Nederland kan reizen. Voor haar Marokkaanse minderjarige kind wordt een mvv-aanvraag ingediend die wordt afgewezen omdat de moeder nog niet in Nederland woont met een Chavez verblijfsrecht en ook voldoet zij nog niet aan de middelen eis. Het beroep wordt door de rechtbank ongegrond verklaard.
De moeder wil niet naar Nederland vertrekken zonder het Marokkaanse kind. Dit heeft tot gevolg dat zij, en de Nederlandse kinderen dus ook, niet naar Nederland kunnen vertrekken.
De advocaat vraagt vervolgens voor moeder en ook voor het Marokkaanse kind een facilitair inreisvisum aan. Voor het kind wordt de aanvraag afgewezen, het beroep wordt ongegrond verklaard en daartegen stelt de advocaat ondanks het appèlverbod (visum zaak) hoger beroep in. De Afdeling oordeelt als volgt:


De jury kent de prijs toe aan advocaat mr Mopje Melchers voor haar creatieve vondst en buitengewone vasthoudendheid in deze bijzondere procedure die tot deze mooie Afdelingsuitspraak heeft geleid.

prijsuitreiking M. Melchers


Cursusbureau Vreemdelingenrecht Klachtenprocedure »
Algemene voorwaarden »
Contact:

t: 0343 410 329
f: 0343 574 622
e: info@cursusbureauvreemdelingenrecht.nl
a: Dijkstraat 3, 3961AA Wijk bij Duurstede, Nederland
r: KvK 69648409

Als je vragen hebt, neem dan contact met ons via de bovenstaande contact gegevens. We staan je graag te woord.